Zupa łatwa i szybka w przygotowaniu, do tego smaczna. Polecam:)
(przepis autorski)
4 żeberka kości schabowej
3 listki pora
3 listki selera
3 listki pietruszki
4 ząbki czosnku
2/3 łyżeczki czosnku staropolskiego prymat
1 łyżeczka soli
150g mrożonego zielonego groszku
7 porcji mrożonego szpinaku siekanego
60g serka topionego ementaler
2 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
2 łyżki mąki
grzanki czosnkowe (dla chętnych)
2,5l wody
Kość schabową wraz z solą, porem, selerem, pietruszką, czosnkiem i zielonym groszkiem gotujemy pod przykryciem 40 minut, na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kość, seler, por i pietruszkę. Kość skubiemy z mięsa, które dodajemy z powrotem do zupy razem z czosnkiem staropolskim, serkiem topionym i szpinakiem. Gotujemy kolejne 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy kluski: Wbijamy do szklanki jajko, dodajemy mąkę i roztrzepujemy widelcem na gładką masę. Gotową wlewamy po trosze ( po kluseczce) do zupy ale nie w jedno miejsce, bo wyjdzie nam kluch- wlewamy punkcikowo. Pomagamy sobie widelcem w wydostawaniu ciasta ze szklanki, tym samym widelcem co chwilę przemieszajmy kluski. Zupę z kluskami gotujemy 2 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i wyłączamy gaz.
Podajemy z grzankami czosnkowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz