piątek, 29 września 2017

likier nutellówka



 Przepis znaleziony tu.

300g nutelli
350 ml mleka 3,2%
200ml śmietany 30%
60g cukru
70g spirytusu (100ml)

Mleko , śmietanę i cukier podgrzewamy do 90 stopni, mieszając aby się nie przypaliło. Dodajemy nutellę, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Wtedy dolewamy spirytusu, znowu mieszamy i butelkujemy- gotowe:)

Uwagi:
1.Ja ułatwiam sobie pracę wykonując go w Thermomix 'ie ( temp 90stopni obr 3 -2 min od osiągnięcia temperatury, następnie dodaję nutellę, całość studzę i dodaję spirytus -5 sek na 5 obrotach)
 2. Likier warto przygotować minimum kilka godzin przed podaniem, a najlepiej  dzień wcześniej.
3. Nie bójcie się, że likier popsuje się- przechowywany w lodówce przetrwa i 3 miesiące;D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz