piątek, 22 kwietnia 2016
kłębki drobiowe
Przepis z drobnymi zmianami, pochodzi z tej strony.
700g piersi kurczaka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki śmietany
łyżka majonezu
4łyżki posiekanego szczypiorku
2 średnie cebule
3 średnie marchewki
100g żółtego sera
1 jajko
1 ząbek czosnku
2-3 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki masła
2 opakowania ciasta francuskiego
jajko do posmarowania
Mięso mielimy, mieszamy z solą, pieprzem i papryką- odstawiamy na czas dalszych czynności.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce (grube oczka). Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulkę, aż będzie szklista. Wtedy dorzucamy marchewkę i smażymy jeszcze 2-3 minuty, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz siekamy szczypiorek, to samo czynimy z czosnkiem, ścieramy ser (grube oczka) i wrzucamy do mięsa razem z bułką tartą, majonezem, jajkiem, śmietaną i przestudzoną cebulką z marchewką. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy kulki.
Ciasto francuskie kroimy w paseczki (około 0,5cm), którymi owijamy każdą kulkę mięsa na wzór kłębka wełny.
Gotowe kłębki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut.
Podajemy z warzywami. Mogą być duszone, pieczone, smażone, jak kto lubi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz