niedziela, 24 stycznia 2016

Słonecznik



Przepis pochodzi z tej strony. Na początku ciasto urzekło mnie swoją kolorystyką, jednak już po pierwszym kęsie wiedziałam że to to czego szukałam- pyszne ciasto słonecznikowe- idealne- idealnie słodkie, idealnie słonecznikowe, idealnie czekoladowe, karmelowe, kawowe, jednym słowem niebo w gębie.

Składniki
Ciasto:
450g mąki pszennej
150g masła
3 żółtka
6 łyżek mleka
150g drobnego cukru
1 czubata łyżka ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Karmel słonecznikowy:
150g słonecznika łuskanego
75g drobnego cukru
90g masła
1,5 łyżki miodu
Krem:
400g masła w temperaturze pokojowej
duża puszka kajmaku (510g)
1 łyżka kakao
50g słonecznika
Dodatkowo:
3 łyżeczki nutelli lub innego kremu czekoladowego
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao (słodkiego)
1 łyżeczka cukru
200ml wrzącej wody
ok. 16 dużych, okrągłych biszkoptów
Polewa:
60g masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 pełna łyżka kajmaku
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka wody

Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Dzielimy na 3 części, które będziemy piec po kolei, tzn. wałkujemy jedną część, rozkładamy na blaszce  (u mnie 25x35) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 13 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postępujemy z drugą częścią.
Trzecia część zostanie wzbogacona o karmel słonecznikowy, a więc:  do rondelka wkładamy masło, cukier i miód- rozpuszczamy na wolnym ogniu, następnie dodajemy słonecznik i gotujemy około 2 minut. Teraz kolej na trzeci placek- jak poprzednie wałkujemy o rozkładamy na blasze po czym wylewamy na nie ugotowany karmel i wkładamy do piekarnika na 13 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Placek trzeci będzie naszym spodem.
W oczekiwaniu na stygnięcie przygotowujemy poncz z kawy, kakao i cukru, które zalewamy wrzątkiem i mieszamy, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Bierzemy się za krem: Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce kajmak Uwaga: pozostawiamy jedną czubatą łyżkę kajmaku na polewę! Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej uprażony na patelni i wystudzony słonecznik.
Krem kakaowy rozsmarowujemy na słonecznikowym spodzie i przykrywamy plackiem nr 2, który smarujemy nutellą. na nutelli układamy raz przy raz biszkopty uprzednio namoczone w ponczu przez 4 sekundy (aby się troszkę napiły). Po biszkoptach kolej na krem słonecznikowy- smarujemy nim całą powierzchnię zwracając uwagę by krem został równomiernie rozprowadzony między biszkoptami aby nie powstały nam puste przestrzenie w cieście. Całość przykrywamy plackiem nr 4 i polewamy polewą karmelową, którą robimy tak: rozpuszczamy w garnku masło z cukrem i wodą. Należy jednak pamiętać o małym ogniu i o tym by nie gotować polewy bo może nam się zważyć. Dodajemy kajmak i mleko w proszku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto.
Gotowe odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.





1 komentarz: