czwartek, 31 lipca 2014

racuchy drożdżowe

 

2 szkl mąki
2 szkl mleka
2 jajka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
20 g drożdży
olej do smażenia

2 jabłka  lub inne owoce (jagody, banany) czy też ulubiona konfitura dla chętnych

cukier puder do posypania (jeżeli mamy w cieście jabłka, warto cukier puder wymieszać z łyżeczką cynamonu)


Podgrzewamy mleko do 37 stopni, dodajemy cukier i drożdże- mieszamy i czekamy aż zaczną rosnąć. Gdy zwiększą swoja objętość, dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany- lekko lejące się, nie może być twarde. Teraz odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Nakładamy łyżką stołową i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Uwaga! Placki lubią pić olej, dlatego ostrożnie z jego dozowaniem:) Kiedy przewracamy na drugą stronę? Gdy dostrzeżemy, że ciasto ścina się na wierzchu:) Nie przesadzać z ogniem, bo racuchy się spalą a w środku nadal będą niewypieczone.

rady:

Warto poeksperymentować z tłuszczem, na którym będziemy smażyć, bowiem każdy olej będzie nadawał inny smak racuchom. Ja dziś spróbowałam 3 wersji: oleju kujawskiego, oliwy tłoczonej na zimno i oleju kokosowego. Na tym ostatnim wyszły najpyszniejsze. Niestety jego cena nie jest niska:(


Jeżeli ktoś obawia się tłuszczu...warto wyjmować racuszki bezpośrednio na ręczniczek wchłaniający tłuszcz. Na rynku dostępne są papierowe firmy FOXY- Cartapagilla. Specjalne ręczniczki do żywności

1 komentarz: