1kg filetów z białej ryby
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2cm imbiru lub łyżeczka mielonego
4 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki ghee (można zastąpić klarowanym masłem)
1 szklanka wody
1-2 łyżeczki soli (zależy jak słone lubimy)
1 łyżeczka nasion kuminu ( jeśli nie mamy- zastąpić mielonym)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masali
Rybę kroimy na porcje, lekko solimy i smażymy na roztopionym ghee (maśle) do miękkości, następnie wyjąć je z tłuszczu i odstawić. Jedną cebulę drobno posiekać i wrzucić na pozostały po smażeniu ryb tłuszcz- smażyć na złoty kolor. Drugą cebulę, imbir i czosnek zmiksować na pastę.
Do zrumienionej cebuli dodać kumin, kurkumę i garam masalę. Trzymamy na ogniu kilka sekund cały czas mieszając, po czym dodajemy pastę i przecier pomidorowy. Smażymy aż masło będzie oddzielać się od reszty zawartości patelni, wtedy dodajemy wodę i sól do smaku. Gdy zawrze, dodajemy ryby i dusimy około 10 minut na małym ogniu. Podajemy na gorąco, koniecznie z ryżem:)
Uwagi: ostrość przyprawy zależy od mieszanki garam masala jaką posiadamy. Przyznam, że polskie przystosowane są dla podniebienia Europejczyka:( Jeśli uznamy, że nasza garam masala jest nie dość ostra, można dodać chilli mielone. Z mojego doświadczenia- im bardziej pomarańczowa garam masala, tym ostrzejsza, im bardziej brązowa, tym mniej w niej chilli a więcej przypraw łagodnych.
Bardzo apetycznie wygląda ta rybka, aż zgłodniałam. :)
OdpowiedzUsuń