sobota, 24 sierpnia 2013
pierś kurczaka w serze
2 piersi kurczaka lub kawałek indyka
ser żółty ( u mnie morski)
sól , pieprz
mąka
bułka tarta
kilka jajek
olej
2 łyżki margaryny
Pierś pokroić w plasterki (grubsze), osolić, popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce. Do osobnych talerzyków sypać mąkę, bułkę tartą. Jajka rozmącić w kolejnym talerzyku. Ustawić je w kolejności: mąka, jajka, ser, bułka tarta i w tej kolejności obtaczać kawałki mięsa. Na patelni rozpuścić łyżkę margaryny i wlać olej (nie dużo- tak by kotleciki do połowy były zalane)- dobrze rozgrzać by ser nie przywierał.
Bardzo ważne: sera ma być dużo- kawałek ma być obklejony jak jeż, im więcej tym lepiej. Potem ten ser dociskamy bułka tartą. Smażyć na rumiano. Jeżeli ser lepi się dna- znaczy jeszcze nie czas- dobrze zapieczony ser sam odchodzi od patelni. Nie przesadzać z olejem bo ser wypije każda ilość.
ten sam sposób można zrobić schab.
Podawać na gorąco lub na zimno jako przystawkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz