sposób I (na sokownik)
1 kg truskawek
1/4kg- 1/2 kg cukru ( nie mniej, ale nie więcej)
1/2 cytryny /opcjonalnie/ lub kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki
Na spód sokownika układamy cytrynę. Truskawki mieszamy z cukrem i wrzucamy na cytryny. Gotujemy w sokowniku ok 40 minut. Następnie zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut (słoiki 380ml).
Uwagi:
1.Sok z cytryny zapobiega utlenianiu się soku z biegiem czasu, tzn. pomaga mu zachować ładny czerwony kolor. To samo czyni kwasek cytrynowy.
2. Kwasek cytrynowy dodajemy na koniec, tzn, gdy już mamy gotowy sok, wrzucamy bezpośrednio do niego i mieszamy, następnie przelewany do słoików.
3. Zamiast całych cytryn, możemy użyć soku z cytryn- wtedy postępujemy jak z kwaskiem cytrynowym.
4. Wytłoków truskawkowych nie trzeba wyrzucać- można dodać trochę cukru, kwasku cytrynowego, podsmażyć je lekko (ok 5 min), aby cukier rozpuścił sie a masa lekko zgęstniała, dodać jeszcze trochę soku z cytryny i mamy dżem truskawkowy:)
Sposób II bardziej zagęszczony syrop inspirowany tym przepisem
5 kg truskawek
7 szkl cukru
1 szkl wody
Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek i wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i dodajemy 1 szklankę cukru. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie przecedzamy owoce a do soku dodajemy pozostały cukier i gotujemy kolejne 30 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po tym czasie rozlewamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut.
Uwagi: owoce można wykorzystać do zrobienia dżemu jak w sposobie pierwszym:)
Sposób III
5kg truskawek
1kg cukru
10szkl wody
sok z 5 cytryn lub 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek i wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy 5 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie odcedzamy sok, dodajemy cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy- gotujemy do rozpuszczenia cukru. Pasteryzujemy 15 minut. Z pozostałych truskawek można zrobić dżem (j/w), lub mus, który również pasteryzujemy, albo lody.
Uwagi:
1. MUS: truskawki miksujemy, dodajemy do nich cukier (wedle smaku- jaki chcemy mieć słodki).
2 Gotowy mus możemy zmieszać z bitą śmietaną i zamrozić- mamy pyszne domowe lody ( jeśli do tego dodamy tradycyjny kogel mogel- utarte do białości żółtko z cukrem- to już będziemy mieli mega profesjonalne tradycyjne lody). Można też zamrozić sam mus- będzie sorbet:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz