wtorek, 11 czerwca 2013

duszona kalarepka



2 kalarepki
kilka gałązek świeżego koperku
1 szklanka wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
5 łyżek śmietany
1/2 łyżeczki soli

Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojoną w kostkę kalarepkę, chwilę podsmażać (ale by nie zmieniła koloru) i zalać wodą, dodać sól,  następnie dusić pod przykryciem aż zmięknie (około 10-15 minut). Pod koniec dodać posiekany koperek.
Mąkę wymieszać ze śmietaną (by nie było grudek)- na zaklepkę. Gdy kalarepka będzie miękka, wlać do niej zaklepkę i gotować aż zgęstnieje (ok 1-2 minut).

1 komentarz:

  1. Robię taką kalarepkę bardzo podobnie, tyle, że bez śmietany. Bardzo wszystkim smakuje :)

    OdpowiedzUsuń