czwartek, 27 czerwca 2013
kompot truskawkowy
Truskawki
cukier
słoik 900ml
Truskawki wkładamy do połowy słoika, zasypujemy 4 łyżkami cukru i zapełniamy słój truskawkami. Następnie zakręcamy i pasteryzujemy 25 min. Ot i cała filozofia.
Podczas gotowania owoce puszczą sok- to nasz kompot:)
Mało? Wcale nie- idealnie. Tak właśnie ma być- po ugotowaniu zawartość zredukuje się o prawie 1/3- to truskawki puściły sok, który połączył się z cukrem i....otóż tak:
W przypadku spożywania- dolewamy przegotowanej schłodzonej wody do zapełnienia słoika, uzyskamy wtedy prawidłowy smak kompotu, nie za słodki i nie za słaby (można też regulować wg. gustu smakowego).
Takie truskawki nadają się do zrobienia koktajlu truskawkowego zimą. Wystarczy dodać 400ml jogurtu naturalnego lub kefiru lub maślanki naturalnej, albo jak kto woli- mleka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz