niedziela, 31 marca 2013

zakwas na żur



1 szklanki mąki żytniej
2 ząbki czosnku
2 zmielone listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
5 kulek pieprzu
1litr wody przegotowanej i ostudzonej
1 łyżka majeranku
1 łyżka zakwasu chlebowego (opcjonalnie)

Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, tak, by nie było grudek, dodajemy resztę składników (byłoby super, gdybyście skruszyli przyprawy, wtedy dadzą jeszcze więcej aromatu), wlewamy do słoika, przykrywamy ściereczką ( nie zakręcamy słoika!) i odstawiamy na 3-5 dni (jeśli mamy mniej czasu , dodajcie zakwas chlebowy- taki do robienia chleba).  Mnie osobiście najlepiej smakuje zakwas pięciodniowy.

Doskonały do  tego i tego żurku:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz