niedziela, 31 marca 2013

żurek wielkanocny


3l wywaru mięsnego
własny zakwas na żur ( przepis tu )
20 dag chudego wędzonego boczku
3 suszone grzybki
biała kiełbasa lub wędzona kiełbasa
ugotowane jajka


wywar mięsny:
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
3 listki laurowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
ulubione mięsko ok 1kg
1 marchewka
sól



Ugotować wywar, mięso wyjąć (ostudzić i będzie wędliną na kolację, którą podajemy z chrzanem lub musztardą, albo sosami tego typu), resztę odcedzić. Boczek drobno pokroić, dodać do wywaru z resztą przypraw, gotować 15 minut. Wlać zakwas i gotować jeszcze 10 minut.
Gotowe!
Podajemy z jajkiem i białą kiełbasą lub mocno uwędzoną kiełbasą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz