przepis stąd: stąd z modyfikacjami
spód ( dla chętnych)
140g herbatników
100g masła
1 łyżeczka kakao
- 800g twarogu mielonego
-
5 jajek
-
½ szklanki cukru pudru
-
200 g serka mascarpone
-
1 duży cukier waniliowy
-
2 łyżki budyniu waniliowego
- 250-300 g Nutelli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
100 g Nutelli
Spód: ciasteczka zmiksować z masłem na jednolitą masę, dodać kakao i wyłożyć na spód tortownicy.
( na zdjęciu sernik bez spodu)
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, serek mascarpone, cukier waniliowy i budyń, dalej ucierać. Masę podzielić na 3 części. Do 2/3 dać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do 1/3 Nutellę . Zmiksować. Masę serową wykładać na przemian po jednej łyżce z każdej masy.
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz