czwartek, 13 grudnia 2012

sernik zebra



przepis stąd: stąd z modyfikacjami

spód ( dla chętnych)
140g herbatników
100g masła
1 łyżeczka kakao
  •  800g twarogu mielonego
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 250-300 g Nutelli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:
100 g Nutelli

Spód: ciasteczka zmiksować z masłem na jednolitą masę, dodać kakao i wyłożyć na spód tortownicy.
( na zdjęciu sernik bez spodu)

Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, serek mascarpone, cukier waniliowy i budyń, dalej ucierać. Masę podzielić na 3 części. Do 2/3 dać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do 1/3 Nutellę . Zmiksować.  Masę serową wykładać  na przemian po jednej łyżce z każdej masy.
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz