środa, 10 października 2012

Kapuśniak



1 kg kiszonej kapusty
1 duża golonka
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
5-6 ziemniaków
3 łyżeczki soli
ok 4 l wody

Golonkę włożyć do dużego garnka i zalać ją wodą tak, by cała była zakryta. Dodać przyprawy i gotować do miękkości mięsa . Dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i dalej gotować, aż zmiękną. Gdy ziemniaki będą dość miękkie a mięso będzie odchodzić od kości (wtedy wyjąć, usunąć skórę i kości, a mięso z powrotem wrzucić do zupy) , dodajemy kapustę wraz z sokiem. Gotować jeszcze  10 min.
Bardzo dobrze smakuje z chlebem posmarowanym smalcem.

Uwagi: ziemniaki należy ugotować przed dodaniem kapusty, ponieważ po dodaniu nie zmiękną.
Nie  zdejmować skóry z golonki- z niej i z kości wyjdzie aromat, który nada smaku zupie.
Zupa najlepsza drugiego dnia, kiedy mięso przejdzie aromatem zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz