sobota, 15 września 2012
grochówka
250g grochu łuskanego (połówki)
4 l wody
2-3 kitki kiełbasy polskiej lub innej wędzonej
kawałek skórki wędzonej od boczku
5 ziemniaków
1 łyżka majeranku
3-4 łyżeczki soli
2 garnki
W jednym garnku gotujemy groch w wodzie tak długo, aż zacznie rozpadać się. Uwaga, na początku szumi się- zbieramy szum. W tym samym czasie, w drugim garnku z 4l wody gotujemy pokrojoną w 0,5 cm plasterki kiełbasę i skórkę (ok 10 min), dodajemy oskrobane i pokrojone ziemniaki, solimy (uwaga: ilość soli zależna od gustu i słoności kiełbasy). Gotujemy do miękkości ziemniaków (ok 20 min). Na koniec łączymy zawartość obu garnków, czyli dodajemy ugotowany groch i majeranek do wywaru. Gotujemy jeszcze 5 min co jakiś czas mieszając.
Podajemy z pajdą chleba posmarowaną smalcem, najlepiej domowej roboty;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz