niedziela, 23 września 2012

crumble ze śliwkami


10 śliwek( na wiosnę polecam rabarbar)
5-10 łyżek cukru ( w zależności od słodkości śliwek)
1 łyżka masła
20 ml wody

na kruszonkę
10 dag cukru
10 dag masła
20 dag mąki

Składniki na kruszonkę wymieszać. Śliwki(rabarbar) smażyć z cukrem na maśle. Dodać wodę i dusić tak długo, aż śliwki będą miękkie a wytopiony sos będzie gęstniał. Jeżeli nadal będzie kwaśne, dodać więcej cukru.
Do kokilek lub innego naczynia, w którym będziemy wypiekać deser, wsypać 1/2 kruszonki, nałożyć śliwki/rabarbar i przykryć drugą warstwą kruszonki. Piec w temp 180 stopni 30 minut.

Podobny deser można zrobić z innymi sezonowymi owocami, jednakże manipulujemy wtedy ilością cukru- w zależności od słodkości owocu i własnych preferencji. Deser najlepszy na ciepło:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz