Jeśli nie zjesz wszystkiego chleba, to możesz czerstwy zamienić w pyszne śniadanie. Moja babcia nauczyła mnie, że chleba się nie wyrzuca- usmażyć, to dobry sposób bardzo popularny również na terenie Turcji.
kilka kromek czerstwego chleba
2 jajka
tłuszcz do smażenia (najlepiej masło) sól do smaku
Jajka rozmącić, maczać z obu stron w nim chleb i smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Podawać na ciepło posypany cukrem lub z konfiturą albo dietetycznie- bez niczego:)
uwagi: świeże pieczywo jest zbyt miękkie, chleb w trakcie smażenia będzie się kruszył, a i smak nie będzie tak fascynujący:)) Jest to dobry sposób na zagospodarowanie resztek pieczywa.
Uwagi:
1. jajko można posolić, niektórzy solą chleb po smażeniu, a niektórzy w ogóle rezygnują z soli i posypują usmażony chleb cukrem- do wyboru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz