wtorek, 25 września 2012

chleb smażony w jajku

Jeśli nie zjesz wszystkiego chleba, to możesz czerstwy zamienić w pyszne śniadanie. Moja babcia nauczyła mnie, że chleba się nie wyrzuca- usmażyć, to dobry sposób  bardzo popularny również na terenie Turcji.

kilka kromek czerstwego chleba
2 jajka
tłuszcz do smażenia (najlepiej masło) sól do smaku

Jajka rozmącić, maczać z obu stron w nim chleb i smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Podawać na ciepło posypany cukrem lub z konfiturą albo dietetycznie- bez niczego:)
uwagi: świeże pieczywo jest zbyt miękkie, chleb w trakcie smażenia będzie się kruszył, a i smak nie będzie tak fascynujący:)) Jest to dobry sposób na zagospodarowanie resztek pieczywa.

Uwagi:

1. jajko można posolić, niektórzy solą chleb po smażeniu, a niektórzy w ogóle rezygnują z soli i posypują usmażony chleb cukrem- do wyboru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz