- oryginalny przepis tutaj
- 130 g kaszy manny
- 250 g czarnych, białych i czerwonych porzeczek
- 3/4 szklanki wody
- pół szklanki mleka
- łyżka masła
- 30 g suszonej żurawiny (w oryginalnym przepisie, rodzynki)
- 2 łyżki cukru
Mleko i wodę zagotowujemy z cukrem.
Dodajemy kasze i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie zrobiły się grudki.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i żurawinę, mieszamy.
Do niewielkiej keksówki wykładamy połowę kaszy.
Zasypujemy umytymi owocami i przykrywamy resztą kaszy,
Całość zapiekamy około 40 minut w 200 stopniach.
Wyciągamy z formy dopiero gdy wystygnie i sok z owoców zgęstnieje.
Według oryginalnego przepisu należy podawać z konfiturą z moreli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz