czwartek, 9 sierpnia 2012

Zapiekanka z kaszy manny i porzeczek

  • oryginalny przepis tutaj 

  • 130 g kaszy manny
  • 250 g czarnych, białych i czerwonych porzeczek
  • 3/4 szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 30 g suszonej żurawiny (w oryginalnym przepisie, rodzynki)
  • 2 łyżki cukru

Mleko i wodę zagotowujemy z cukrem.
Dodajemy kasze i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie zrobiły się grudki.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i żurawinę, mieszamy.
Do niewielkiej keksówki wykładamy połowę kaszy.
Zasypujemy umytymi owocami i przykrywamy resztą kaszy,
Całość zapiekamy około 40 minut w 200 stopniach.
Wyciągamy z formy dopiero gdy wystygnie i sok z owoców zgęstnieje.
Według oryginalnego przepisu należy podawać z konfiturą z moreli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz