czwartek, 28 czerwca 2012

Mini Pretzel Dogs

Super pomysł na inne podanie parówek, niby hot dog a nie hot dog- dzieci uwielbiają. Wbrew pozorom bardzo łatwy i szybki przepis-  przepis za Joy, The Baker
( na16 sztuk)

1,5 szklanki wody
Łyżka cukru
7g drożdży instant
2 łyżeczki soli
750g pszennej mąki
2 łyżki masła
+8 parówek

3 litry wody
2 paczki sody oczyszczonej
1 duże jajko rozbite z wodą
sól i pieprz do posypania
 
W odrobinie letniej wody rozpuszczamy drożdże ze szczyptą cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól i rozpuszczone, ostudzone masło. 
Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy je w kulę i odstawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia- aż podwoi objętość. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, formujemy podłużne wałeczki a potem delikatnie je spłaszczamy. 
Przekrojone na pół parówki zawijamy w ciasto pilnując, aby dokładnie zalepić początki i końce,  sprawdzamy też czy ciasto do siebie przylega. Nie ma być szpar, parówki mają być owinięte od góry do dołu.
W dużym garnku gotujemy wodę z sodą, do której wrzucamy parówki w cieście (ale pamiętaj, woda musi mocno bulgotać, nie prędzej!). 
Obgotowujemy przez ok. 45-60 sekund, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem rozbitym z wodą, posypujemy solą i pieprzem do smaku, następnie pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz