sobota, 31 października 2020

zupa dyniowa

 

Przepis pochodzi  z tej strony,ale posiada małe modyfikacje, dzięki którym jest wyrazistsza w smakui bardziej płynna:)

Zupa bardzo smaczna, syta i szybka w wykonaniu. Biorąc pod uwagę zalety zdrowotne tego warzywa (a w zasadzie owocu, bo botanicznie to owoc)-  zdolność oczyszczania z pasożytów poprzez świeże pestki (300g), występujące w niej witaminy, w tym witaminę A,  B1, B2,B6,C,E,K oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, magnez i potas .Gorąco polecam szczególnie w chłodne deszczowe dni.

 3 szklanki bulionu lub rosołu

500g dyni(obranej, pokrojonej w kostkę)

250g ziemniaków

2 łyżki masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 świeży pomidor lub 200g z puszki

1 szklanka mleka

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka imbiru

szczypta chilli

sól, pieprz do smaku

  Gotujemy bulion, do którego wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię.

W tym czasie rozpuszczamy masło na patelni i rumienimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Nie musimy martwić się jakością naszego szatkowania, na koniec całość będzie zmiksowana:)

Zrumienioną cebulę i czosnek dodajemy do gotującej się dyni wraz z imbirem, kurkumą i chilli.

Następnie parzymy pomidora by łatwo było go pozbawić skórki (nacinamy na krzyż dół pomidora i zalewamy wrzątkiem na 10-15 sek- skórka ładnie odejdzie). Jeśli bierzemy pomidory z puszki, to nie mamy tego problemu- wrzucamy od razu do garnka z zupą.

Całość gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie (około 20 minut). Wtedy dodajemy mleko i blendujemy na gładką masę.

Uwagi:

Podajemy z pestkami dyni lub grzankami, można posypać natką pietruszki, szczypiorkiem:)

Można ozdobić łyżką gęstego jogurtu lub śmietany

Zupa jest gładka ale nie gęsta, za to bardzo syta.





 

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz