czwartek, 4 stycznia 2018

ciasto kardamonowo-śliwkowe

  


To chyba jedno z najprostszych ciast jakie robię. Z łatwością wykona je nawet małe dziecko. Nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności, po prostu bierzemy składniki i wszystkie mieszamy- ot cała filozofia. A jaki powstaje smak.....mmmmniammm....co za rozkosz dla podniebienia- nuta śliwki z czekoladą, złamana cynamonem i kardamonem nadaje niepowtarzalnego smaku. Całość dopełnia polewa o smaku słodkiej czekolady śliwkowej- po prostu rewelacja.
Dodatkową zaletą ciasta jest jego trwałość- długo pozostaje smaczne i miękkie.

składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju (165 ml)
słoik 380g nutelli śliwkowej zrobioną wg tego przepisu
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
6 ziaren kardamonu
1 cukier waniliowy 16g
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko

składniki na polewę:
1/2 kostki masła
1/2 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy 16g
2 łyżki kakao 100%
4 łyżki mleka w proszku
3 łyżki brandy
3 łyżki przegotowanej wody
8 suszonych  śliwek

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę za pomocą robota kuchennego lub Thermomix'a (5obroty, 1 minuta). Gotową masę przelewamy do formy, u mnie keksówka- wtedy mamy wysokie ciasto, ale może być również tradycyjna blaszka 24x 36. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 55 minut (jeśli to będzie duża forma, to pieczemy 40 minut).
Po wyjęciu z piekarnika zabieramy się za wykonanie polewy. Czas jej wykonania pozwoli przestygnąć ciastu.

Polewa:
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier waniliowy, rozdrobnione śliwki (jak najdrobniej), brandy- gotujemy jeszcze chwilę, następnie odstawiamy z ognia i dodajemy cukier puder, mleko w proszku, wodę i kakao. Mieszamy intensywnie. Masa powinna być gęsta ale dawać się rozsmarować. Powinna rozpływać się na cieście- tworzyć gładką masę. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta, rozcieńczamy odrobiną wody (dosłownie 2-4 łyżki). Całość rozsmarowujemy na cieście i pozostawiamy do zgęstnienia.

1 komentarz: