sobota, 30 grudnia 2017
zapiekanka gołąbek
Danie niezwykle proste i smaczne. Taka odmiana dla tradycyjnych gołąbków (nie trzeba bawić się w zwijanie kapusty, co dla niewprawnych rąk wcale nie jest takie łatwe), dodatkowo od razu z ziemniakami. Potrawa apetyczna i syta, bardzo polecam na sylwestrowy wieczór:)
przepis autorski
składniki:
500g mielonej wieprzowiny
1/2 szklanki ryżu
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 czubata łyżeczka posiekanego kopru
1+1 łyżeczka pieprzu
1 1/2 +1 łyżeczki soli
garść kiszonej kapusty
3-4 łyżki bułki tartej
1+2 łyżki masła klarowanego
5 średnich ziemniaków
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka śmietany 36%
20 dag startego sera
W rondelku gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy na na jednej łyżce masła do uzyskania złotego koloru. Kapustę kiszoną drobno siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy, kapustę, cebulę z czosnkiem, przestudzony ryż, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, koper, jedną łyżeczkę pieprzu, półtorej łyżeczki soli i bułkę tartą. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną resztą
masła i smażymy nieustannie mieszając, by nie zrobiły nam się grudy, aż do przesmażenia mięsa. (Uwaga, mięso ma być przesmażone, jednak nie ma być usmażone na brązowo!)
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę (można też użyć Thermomix'a do posiekania ziemniaków), mieszamy z 10 dag startego sera, łyżeczką soli, łyżeczką pieprzu, tymiankiem, majerankiem, cząbrem i gałką muszkatołową, zalewamy śmietaną.
Na warstwę ziemniaków wykładamy nasze mielone z dodatkami. Całość posypujemy startym serem. Naczynie zakrywamy wieczkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200stopni) na 1godzinę.
Smacznego:)
Uwagi:
Jeżeli kapusta jest słabo odciśnięta, należy dodać więcej bułki tartej, by masa nie była zbyt rzadka. Zanim jednak dodacie więcej bułki tartej, postarajcie się dobrze wyrobić mięso, bo im dłużej je wyrabiamy, tym bardziej gęstnieje, a nie chodzi nam by masa była twarda jak na smażone klopsy:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz