czwartek, 18 stycznia 2018

blok waniliowy



Dziś coś rodem z PRL-u, coś co było spełnieniem marzeń każdego dziecka o słodyczach w czasach, gdy było ich brak. Coś co zaspokajało głód słodkości.  Coś, co robi się szybko i nigdy się nie nudzi. Coś idealnego na niespodziewaną wizytę, co się nie psuje, a przede wszystkim nie wymaga specjalnych umiejętności i przeżywa swój renesans w czasach, gdy z każdej półki sklepowej patrzą na nas masy przeróżnych czekolad, batonów i wafelków, którym jednak daleko do swojskiej czekolady;)


450g mleka w proszku 
200g ulubionych herbatników
1,5 szklanki.cukru

250g masła
32g (duży) cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka


Herbatniki łamiemy na małe kawałki. Mleko, cukier ,cukier waniliowy, masło  gotujemy do rozpuszczenia się składników- do gorącej masy dodajemy mleko w proszku i staramy się dokładnie wymieszać (ja robię to mikserem)-chcemy przecież uzyskać gładką masę. Na końcu dodajemy herbatniki. Całość mieszamy jeszcze chwilę aby równomiernie rozprowadzić herbatniki w masie. Kto lubi dodatki, może dodać bakalie- suszoną żurawinę lub rodzynki. Całość przekładamy do  keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wkładamy do lodówki lub wynosimy do chłodnego pomieszczenie do całkowitego schłodzenia masy. Ja pozostawiam na dobę.
Smacznego


Uwagi
1. Do bloku można dodać kakao, wtedy otrzymamy pyszny blok czekoladowy. 
2. W bloku czekoladowym super smakują orzechy  laskowe i migdały, z tym że trzeba je podpiec w piekarniku aby wydzielały aromat i stały się miększe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz