piątek, 6 października 2017

zapiekanka warzywna z kiełbasą i leśnymi grzybami




 Ostatni moment na coś pysznego z owocami lasu. Mam już grzyby suszone, grzybki w occie, z papryką, teraz czas na coś prosto z pieca. Przepis znalazłam na tej stronie. Zaintrygował mnie dodatek leśnych grzybów i nie myliłam się, to był traf w dziesiątkę- zapiekanka jest po prostu pyyyyyyyszna, niesamowicie aromatyczna, chce się jeść i jeść. Jej dodatkowym atutem jest też prezentacja- poprzez  różnorodność barw jakie w niej występują wygląda apetycznie. Gorąco polecam:)


 350g sera mozzarella (żółtego)
1 cebula
garść szczypiorku
 1 papryka
350 g  kiełbasy żywieckiej

 6 średniej wielkości ziemniaków
250g leśnych grzybów
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

6 jajek
50 ml mleka
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki chilli

3 łyżki masła klarowanego

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub użyjmy Thermomix'a- plastry sera wrzucamy i miksujemy na 7 obrotach do uzyskania granulatu).
Cebulę, szczypior, paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy  na niej 1 łyżkę masła i wrzucamy oczyszczone i pokrojone grzyby, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i podsmażamy, aż wyparuje z nich nadmiar wody. Podsmażone dodajemy do kiełbasy i cebuli.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę ( ja użyłam Thermomix- przecięłam każdy na 4 części, wrzuciłam do urządzenia i... obr 5 sek. 3). Warto ziemniakami zająć się na koniec, bo mogą nam ściemnieć, gdy zajmiemy się innymi warzywami.
Pokrojone ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z resztą roztopionego masła (smażymy po grzybach aby ich aromat, który został na patelni wsiąkł w nasze ziemniaki), posypujemy 1 łyżeczką soli, dodajemy rozmaryn i podsmażamy aby nam lekko zmiękły do dalszej obróbki. Przekładamy do miski w której mieszamy wraz z papryką, cebulą , szczypiorem i serem.
Jajka rozbełtujemy z mlekiem, 1/4 łyżeczki soli, pieprzem i chilli- dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz