niedziela, 31 maja 2015

pannukakku- fiński naleśnik



 Przeglądając przepisy natrafiłam na ten  ciekawy wpis. Od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Powiem krótko- było warto.

2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
2 duże jajka
1-2 łyżki cukru  / wedle gustu smakowego/
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli / tzn. 1/4 łyżeczki/

masło lub oliwa do wysmarowania blachy

Piekarnik ustawiamy na temperaturę 200 stopni, niech się rozgrzewa, tymczasem my przystępujemy do wykonania ciasta.
 Blachę z piekarnika smarujemy masłem lub oliwą i wstawiamy by się rozgrzał tłuszcz.
Powyższe składniki mieszamy razem na gładką płynną masę- można to zrobić mikserem. Ciasto jest rzadkie, ale takie właśnie ma być.
Teraz, gdy mamy już podgrzany tłuszcz/ a więc nic nam nie przywrze do blachy/ wylewamy ciasto na przygotowaną formę.  Naleśnik powinien piec się bez termoobiegu około 30 minut.
W tym czasie ciasto będzie się lekko unosić- jak słynna karpatka, a le potem opadnie.
Gotowy podajemy jak nasze naleśniki- z dżemem, cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami.


1 komentarz:

  1. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń