sobota, 11 stycznia 2014

pikantny rosół wołowy


40 dag wołowiny rosołowej (z kością)
3l wody
1 duża cebula
1 pietruszka
1/2 małego selera
kawałek pora (biała część)
2 marchewki
5 ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
10 ziaren kolendry
1 papryczka piri piri (lub troszkę pieprzu dla lubiących mniej pikantnie)
1 łyżka oliwy
1-1,5 łyżeczki soli (zależy od gustu)

Wołowinę podsmażyć, by zrobiła się lekko rumiana, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na bardzo małym ogniu przez około 1h. Po tym czasie cebulkę podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Dodać cebulkę i warzywa do wywaru i dalej gotować, nie zmieniając ognia,  aż do miękkości mięsa. Im dłużej gotowany rosół, tym smaczniejszy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz