sobota, 17 sierpnia 2013

mizeria lub chłodnik ogórkowy


2 ogórki długie (foliowe)
500ml śmietany 12% (lub inną wg upodobań)
4 łyżki cukru
2-3 łyżki octu winnego (lub 2 łyżki zwykłego octu)
1 łyżeczka soli

Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, posypać solą i odstawić na 10 min by puściły wodę. W tym czasie:
Cukier wymieszać z schłodzoną śmietaną. Dopiero gdy się rozpuści , dodać ocet winny- ostrożnie, po łyżce nieustannie mieszając. Śmietana lekko zgęstnieje i uzyska słodko- kwaśny smak. W tym momencie dokwasić wg własnego gustu tą trzecią łyżką.
Zlać wodę z ogórków i wlać do nich śmietanę. Zamieszać i odstawić na 10 minut aby smaki przeszły sobą.

Podawać jako dodatek do obiadu lub jako chłodnik ogórkowy ze smażonymi ziemniakami  i jajkiem sadzonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz