sobota, 17 sierpnia 2013
mizeria lub chłodnik ogórkowy
2 ogórki długie (foliowe)
500ml śmietany 12% (lub inną wg upodobań)
4 łyżki cukru
2-3 łyżki octu winnego (lub 2 łyżki zwykłego octu)
1 łyżeczka soli
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, posypać solą i odstawić na 10 min by puściły wodę. W tym czasie:
Cukier wymieszać z schłodzoną śmietaną. Dopiero gdy się rozpuści , dodać ocet winny- ostrożnie, po łyżce nieustannie mieszając. Śmietana lekko zgęstnieje i uzyska słodko- kwaśny smak. W tym momencie dokwasić wg własnego gustu tą trzecią łyżką.
Zlać wodę z ogórków i wlać do nich śmietanę. Zamieszać i odstawić na 10 minut aby smaki przeszły sobą.
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako chłodnik ogórkowy ze smażonymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz