sobota, 17 sierpnia 2013

smażone ziemniaki do chłodników



1kg ugotowanych ziemniaków
10 dag boczku
1/2 pęczka szczypiorku

Ziemniaki gotujemy i ugniatamy ugniataczką do ziemniaków na gładką masę masę. Boczek kroimy w kosteczkę i wysmażamy z niego tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojony szczypior,  gdy się zeszkli, dodajemy ziemniaki i staramy się wymieszać z zawartością patelni. Całość smażymy, co jakiś czas przekręcając, gdy się rumieni, spodnią warstwę ziemniaków na wierzch -przekręcamy, co chwilę przewracając łyżką całą zawartość po kawałku. Nie chodzi o to by przełożyć cały placek na drugą stronę a przeciwnie by każda część została przesmażona  na tzw. cztery strony.


Po przekręceniu przygniatamy ziemniaki i wygładzamy powierzchnię, tak by ziemniaki tworzyły jednolitą babkę a jednocześnie smażyły się na brązowy kolor. Na koniec, gdy uznamy, że wszystkie ziemniaki przesmażyły się, przytrzymujemy całość dłużej bez przewracania tak, by ziemniaki uzyskały jednolity rumiany kolor od spodu- czyli przytrzymujemy 2 razy dłużej niż dotąd, jak czuliśmy potrzebę przekręcenia ziemniaków na drugą stronę. Następnie kładziemy na patelnię talerz i odwracamy. W ten sposób przełożymy ziemniaki na talerz jako jednolity placek. Jest to idealny dodatek do wszelkich chłodników (szczególnie tego i tego ), zup owocowych, zsiadłego mleka czy maślanki. Ja dodatkowo podaję z jajkiem sadzonym.

Przepis w opisie może wygląda na skomplikowany ale w praktyce jest bardzo prosty.


Embed_wcyj3ioalp0mjoqkptxiyvgnvvmmyqzz
Wpis dodaję do akcji warzywa psiankowate 2013



2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł. Zapraszam z wpisem do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę jeszcze o prawidłowe oznaczenie wpisu. W razie problemów służę pomocą.

    OdpowiedzUsuń