sobota, 17 sierpnia 2013
smażone ziemniaki do chłodników
1kg ugotowanych ziemniaków
10 dag boczku
1/2 pęczka szczypiorku
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy ugniataczką do ziemniaków na gładką masę masę. Boczek kroimy w kosteczkę i wysmażamy z niego tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojony szczypior, gdy się zeszkli, dodajemy ziemniaki i staramy się wymieszać z zawartością patelni. Całość smażymy, co jakiś czas przekręcając, gdy się rumieni, spodnią warstwę ziemniaków na wierzch -przekręcamy, co chwilę przewracając łyżką całą zawartość po kawałku. Nie chodzi o to by przełożyć cały placek na drugą stronę a przeciwnie by każda część została przesmażona na tzw. cztery strony.
Po przekręceniu przygniatamy ziemniaki i wygładzamy powierzchnię, tak by ziemniaki tworzyły jednolitą babkę a jednocześnie smażyły się na brązowy kolor. Na koniec, gdy uznamy, że wszystkie ziemniaki przesmażyły się, przytrzymujemy całość dłużej bez przewracania tak, by ziemniaki uzyskały jednolity rumiany kolor od spodu- czyli przytrzymujemy 2 razy dłużej niż dotąd, jak czuliśmy potrzebę przekręcenia ziemniaków na drugą stronę. Następnie kładziemy na patelnię talerz i odwracamy. W ten sposób przełożymy ziemniaki na talerz jako jednolity placek. Jest to idealny dodatek do wszelkich chłodników (szczególnie tego i tego ), zup owocowych, zsiadłego mleka czy maślanki. Ja dodatkowo podaję z jajkiem sadzonym.
Przepis w opisie może wygląda na skomplikowany ale w praktyce jest bardzo prosty.
Wpis dodaję do akcji warzywa psiankowate 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy pomysł. Zapraszam z wpisem do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńProszę jeszcze o prawidłowe oznaczenie wpisu. W razie problemów służę pomocą.
OdpowiedzUsuń