środa, 17 lipca 2013

kompot wiśniowy


wiśnie
cukier

słoiki 900ml

Wiśnie płuczemy w letniej wodzie. Napełniamy słoiki do połowy, do każdego wsypujemy 5 łyżek stołowych cukru, dopełniamy wiśniami i zakręcamy lub wekujemy za pomocą gumki.
 Pasteryzujemy 25min. Ot i cała filozofia;)
Można pofatygować się i wypestkować parę słoiczków wiśni- będą wtedy idealne do ciast, deserów czy też czarniny.
Jak podawać: Zawartość słoika wlewamy do 3 litrowego garnka, zalewamy do pełna wodą, dodajemy 4 garście cukru i gotujemy aż wiśnie wypłyną na wierzch- kompot traci swój kwas- smakuje  jak napój, a wiśnie są łagodne:)
Jest to jeden z najbardziej ekonomicznych przetworów- w ten sposób mamy 3 litry świetnego zdrowego kompotu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz