niedziela, 31 marca 2013

jajka marynowane


     przepis spisany dosłownie  stąd
     
  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 cebula czerwona
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Zalewa:
  • 1,5 szklanki wody - czyli 375 ml
  • 0,25 szklanki octu winnego czerwonego - około 60 ml (można dać zwykły ocet 10%)
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego - czyli 125 ml
  • 0,5 szklanki cukru  + 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
  • jajka obrać, starać się ich nie uszkodzić, żeby były całe
  • poukładać w słoiku, ale w takim, żeby mogły swobodnie "pływać", żeby równomiernie się nam ubarwiły podczas marynowania
  • dodać pomiędzy pokrojoną cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele
  • wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować
  • zalewę delikatnie ostudzić i zalać nią jajka, odczekać aż zupełnie ostygnie, przykryć i odstawić do lodówki na 5-7 dni
  • po tym czasie są gotowe do spożycia, najlepsze z sosem jogurtowo-ziołowym,


kolejna opcja marynowania:
przepis z minimalną zmianą  stąd


  • 10 jaj ugotowanych na twardo 
  • 2 cebule
  • 8 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
  • dwie szczypty kurkumy
  • zalewa: 2,5 szklanki wody, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka soli - zagotować

Wykonanie:
    Jajka obrać tak, żeby były całe białka.Poukładać jaja i przyprawy wraz z cebulą w słoiku. Zalać zalewą ciepłą, ale nie gorącą. Słój zakręcić  i wstawić do lodówki (jak ostygnie). Po 5 dniach są gotowe, można przechowywać je do 5 tygodni w lodówce. Najlepszy smak mają po ok. 2 tygodniach. 


5 komentarzy:

  1. Wesołych Świąt! Jestem ciekawa jak smakowały jajka?;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. były rewelacyjne, jak dla mnie perfekcyjnie dobrane zioła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę;) Pozdrawiam Świątecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, chciałabym ten przepis wykorzystać w moim blogowym przeglądzie ciekawych przepisów (link do Twojego przepisu, u mnie w blogu tytuł przepisu i zdjęcie z Twojego bloga). Czy to jest dla Ciebie OK?

    OdpowiedzUsuń
  5. jeśli zachowasz to co piszesz, to tak:)

    OdpowiedzUsuń