piątek, 22 lutego 2019

tarta z jabłkami



 Jeden z moich ulubionych jabłeczników z budyniem o niespotykanym smaku. Mniamm))

1 1/2 szkl mąki
1 szkl cukru
180g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 l śmietany 36%
1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
4 łyżki rumu

3-4 jabłka

płatki migdałowe

Mąkę, proszek, jajko, cukier i margarynę zagniatamy na jednolitą elastyczna masę, którą wkładamy do lodówki na ok 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka i  wydrążamy nasiona. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na cienki plaster i wylepiamy nim formę (brzegi też). Na ciasto układamy ćwiartki jabłek- jedno przy drugim, gęsto.
Budyń mieszamy z 1/2 szklanki śmietany, resztę gotujemy z 4 łyżkami cukru i łyżką masła. Gdy zacznie gotować się, wlewamy rozmieszany proszek budyniowy, rum i szybko mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Ugotowany budyń wykładamy na jabłka. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 60-70 min w temperaturze 180 stopni.

Uwagi:
1.Zamiast całych jabłek możemy dodać mus jabłkowy/ przetarte jabłka
2. Dla wielbicieli rodzynek- polecam  dorzucenie ich między jabłka
3. Na moim zdjęciu mix- trochę jabłek, trochę swojskiego musu jabłkowego. Jakieś krasnale wpałaszowały jabłka;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz