środa, 8 lutego 2017
kacze udka w sosie
4 kacze udka
1 duża cebula
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1 szklanka rosołu
Udka solimy i pieperzymy, kładziemy na zimnej patelni z grubym dnem i smażymy na małym ogniu przez 8 minut, po czym obracamy udko i smażymy kolejne 5 minut . Lekko zrumienione przekładamy na talerz.
Cebulę obieramy, drobno kroimy podsmażamy na wytopionym kaczym tłuszczu. Gdy się zeszkli i lekko zrumieni, dodajemy udka i zalewamy szklanką rosołu kaczego lub bulionem. Dusimy pod przykryciem- 40 minut. Wtedy dodajemy tymianek i dusimy kolejne 5 minut.
Na koniec wyjmujemy mięso. Sos zaciągamy mąką wymieszaną ze śmietaną. Całość możemy zblendować. Gotujemy 3 minuty aby sos stracił smak surowej mąki.
Podajemy z ziemniakami z wody
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz