wtorek, 26 stycznia 2016

Aniołek



Przepis znalazłam na tej  stronie. Wyglądał tak delikatnie, że zaintrygował mnie jego smak i postanowiłam go wypróbować- to była dobra decyzja.
W moim wykonaniu jest to torcik. Ciasto robi się bardzo szybko, nie jest skomplikowane a przy swojej prostocie bardzo smaczne i niedrogie.

ciasto (forma  ϕ 24):
125g masła
2 jajka
 1/2 szklanki cukru
125 szklanki śmietany 18%
500g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka amoniaku

krem:
3 jajka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
32g cukru wanilinowego  lub 1 laska wanilii
250ml śmietany 18%
3szklanki mleka
1 szklanka cukru
250g masła

do ozdoby:
płatki migdałowe lub wiórki kokosowe, lub to i to


Ciasto: Miksujemy wszystkie składniki na ciasto dodając je do siebie w kolejności wymienionej w przepisie, następnie ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na cienki placek wielkości formy. Każdą część pieczemy osobno w tej samej formie uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10-13 minut (aż lekko się zrumienią).
Krem:  Jajka, cukier wanilinowy, śmietanę i mączkę ziemniaczaną miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Mleko gotujemy z cukrem i masłem, a gdy  zacznie gotować się wlewamy zmiksowaną masę i szybko mieszamy by nie zrobiły nam się grudki. Gotujemy aż masa zgęstnieje nieustannie mieszając. Gotować jeszcze 1 minutę i odstawić. Wyjdzie nam prawdziwy domowy budyń:). Tym jeszcze gorącym budyniem przekładamy nasze placki. Uwaga! masę dzielimy na 5 części- jedna z nich pozostaje do obłożenia tortu na zewnątrz.
Jeszcze ciepłą masę obsypujemy płatkami migdałowymi lub/i wiórkami kokosowymi. Całość pozostawiamy do przesiąknięcia mas  (aby placki zmiękły) na 1 dzień. Przechowujemy w chłodnym miejscu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz