piątek, 14 sierpnia 2015

wiśnie w rumie


zdjęcie wykonane w 15tym dniu maceracji


2kg wiśni
600g cukru
1 duża laska wanilii
5 cm kory cynamonu
1litr rumu

Wydrylowane wiśnie przekładamy do dużego słoja przesypując cukrem. Dodajemy do środka cynamon i przekrojoną na pół laskę wanilii. Zalewamy rumem i odstawiamy, co jakiś czas należy jednak słojem potrząsnąć, do czasu aż rozpuści się cukier.
W zasadzie produkt jest gotowy gdy rozpuści się cukier jednak z czasem nabiera coraz lepszych walorów smakowych. Dla mnie super staje się po 2 miesiącach.

Po tym czasie właśnie przekładam wiśnie do małych słoików i zalewam rumem tak, by wisienki nie wystawały. Całość porządnie zakręcam. Uwaga słoików nie gotujemy! Alkohol i cukier to naprawdę mocne konserwanty nie wymagające pasteryzacji:)

A co z pozostałym rumem? Przelewany do butelek, oczywiście przez sitko aby pozbyć się drobinek cynamonu i wanilii. Przy okazji mamy wspaniały rum wiśniowy.
Same wiśnie nadają się do ciast, deserów a także do sosów, czy też mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz