czwartek, 13 sierpnia 2015
konfitura z wiśni
wg przepisu Wandy Jackowskiej
1 kg wypestkowanych wiśni
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki soku z wiśni
1,25kg cukru
Z wody, soku i cukru gotujemy syrop 'do nitki'. W czasie gotowania usuwamy szum. Gorącym syropem zalewamy wiśnie i odstawiamy na 8godzin. Następnie podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu 8-10 minut w razie potrzeby szumując. Znowu zostawiamy na 8 h i znowu podgrzewamy 8-10 minut i zbieramy szum. W czasie gotowania delikatnie potrząsamy rondlem aby konfitury dobrze wymieszały się. Gorące przekładamy do słoików i przewracamy do góry dnem lub gotujemy słoiki 10 minut- do 380g i 15 minut słoje do 500ml.
Zaletą tego przepisu jest to, że wiśnie pięknie utrzymują się w całości. Przygotowanie konfitur musimy rozłożyć na kilka dni, jednakże poszczególne czynności wykonywane każdego dnia nie zajmują wiele czasu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo jasny i przejrzysty przepis!
OdpowiedzUsuń