środa, 7 stycznia 2015

szpinak z błękitnym serem pleśniowym






Szpinak- dziś go uwielbiam, kiedyś nie mogłam na niego patrzeć. Próbuję różnych wersji, a te ciekawsze umieszczam na swoim blogu.
Dla tych co jeszcze go nie próbowali- 1 kg szpinaku to wbrew pozorom niewielka ilość- na 2-3 osoby. Szpinak to specyficzne warzywo, które gotowane strasznie się 'kurczy'.
Szpinak uwielbia nabiał, dlatego doskonały duet tworzy z serami białymi, słonymi czy też pleśniowymi, śmietanami, jogurtami a także jajkiem- tak, jajka ze szpinakiem są genialne.


1 kg świeżego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki masła
15 dag sera typu lazur /niebieska pleśń/
1/4 łyżeczki gałki muszkatalowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki gęstej śmietany

Cebulkę i czosnek drobno pokroić i  zeszklić na maśle- cebulka zrobi się przezroczysta, ale jeszcze nie zacznie brązowieć. W tym momencie dodajemy szpinak, mieszamy z cebulką i czekamy aż listki zmiękną- staną się ciemnozielone. Na koniec dodajemy drobniutko pokrojony ser i przyprawy- mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści- gotowe do podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz