środa, 20 marca 2013
kluski podolskie
przepis między innymi stąd
30 dag mąki gryczanej
30 dag mąki pszennej lub kukurydzianej
ok 2 szkl mleka
100g masła
8 jajek
3 łyżeczki soli
Mleko zagotować, dodać do niego roztopione masło, sól a następnie mąkę . Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto nie powinno być ani zbyt gęste ani zbyt rzadkie, najlepiej konsystencji ubitej śmietany, tak, by łatwo kłaść kluski na gotującą wodę.) Gdy przestygnie dodawać jajka.
Kluski formować łyżką i gotować w osolonej wodzie (wrzucamy do wrzącej) . Uważać by nie przywarły do dna.
Jeśli nie mamy mąki gryczanej, wystarczy zmielić kaszę gryczaną. U mnie występuje biała kasza gryczana, ponieważ nie przepadam za ciemną.
propozycje podania:
- z duszoną cebulką i boczkiem
- do wszelkich sosów i gulaszy
- podsmażane
- ze śmietaną
- z masłem
-z cukrem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z chęcią zjadłabym takie kluchy ;d
OdpowiedzUsuń