sobota, 22 września 2012

sernik krakowski


25 dag mąki
1 żółtko
8 łyżek gęstej śmietany

20 dag masła
skórka z 1 cytryny

50 dag twarogu
8 łyżek cukru
4 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki mleka w proszku
3 dag mąki

Mąkę , żółtko, śmietanę, 10 dag masła, skórkę z połowy cytryny zagnieść na jednolitą masę i odstawić do lodówki na 1h.
Masa serowa: twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodawać jajka. Następnie dodać resztę skórki cytrynowej i stopionego masła, mąkę oraz mleko w proszku.
Masę podzielić na 3 części. Dwie rozwałkować na spód. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut w temp 180stopni.
Na upieczony spód nałożyć  masę serową . Z reszty ciasta wykrawać cienkie paski i układać na masę serową w formie kratki. Ciasto piec jeszcze 50 minut. W połowie pieczenia posmarować kratkę rozmąconym jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz