sobota, 8 września 2012

pizza z grubym ciastem

ciasto:

5dag drożdży
60 dag mąki pszennej
8 łyżek oliwy lub taką samą ilość masła
250 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki cukru

Wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na blasze. Podgrzać piekarnik do 18 stopni.

farsz:
200g koncentratu pomidorowego
20 dag pieczarek
1 cebula
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
jeśli ma być ostro: chilli 1/2 łyżeczki
1 łyżka masła
20 dag sera mozarella
kurczak,może być z obiadu (pieczony lub gotowany) lub: kiełbasa, szynka, boczek
ulubione warzywa : papryka, ogórek, kukurydza itp.
dowolne dodatki, co kto lubi w własnej proporcji

Rozwałkowane ciasto smarujemy koncentratem, posypujemy połową sera.
Na patelni rozgrzać masło (UWAGA! najsmaczniejsza pieczarka wychodzi podsmażona na maśle), wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i w talarki cebulę, dodać sól, pieprz i ewentualnie chilli. Smażyć do momentu aż cebula się zeszkli a pieczarki podrumienią. Wyłożyć na pizzę. Następnie wyłożyć resztę ulubionych składników i przykryć pierzynką z sera. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz