niedziela, 30 września 2012
nalewka pomarańczowa
5 dużych pomarańczy
1 cytryna
1/2 laski wanilii
1 szkl przegotowanej zimnej wody
1l spirytusu
7 goździków
kawałek cynamonu
75 dag cukru + 1 1/2 szkl wody na syrop
Z pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę. Owoce dzielimy na cząstki. Tak rozdrobnione wrzucamy do słoja ze skórkami i przyprawami. Całość zalewamy spirytusem i wodą. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 tygodnie . Po tym czasie odcedzamy płyn, po czym dodajemy do niego syrop przygotowany z cukru gotowanego w wodzie.
Jak przygotować syrop:
Gotujemy wodę z cukrem, mieszając go co jakiś czas aż do całkowitego rozpuszczenia się. Pozostawiamy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odstawiamy aby trochę przestygł ( osiągnął około 60 stopni). Należy pamiętać, że to do gorącego syropu wlewamy nalewkę(!!!).
I ostatni krok- uzbrajamy się w cierpliwość - chowamy naszą nalewkę na kilka miesięcy (im starsza. tym smaczniejsza).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz