wtorek, 28 lutego 2017

zupa marchewkowo-kokosowa



1l  bulionu wołowego  (30 dag mięsa, najlepiej z kością)
1kg marchwi
1 cebula
2 liście pora
1 pietruszka
sól do smaku
1 pomarańcza
2 ząbki czosnku
3 cm imbiru
1 papryczka piri piri lub 1/4 łyżeczki chilli
200ml mleka kokosowego

Mięso zalewamy zimną wodą (ok 2l), dodajemy sól (łyżeczkę na początek) i gotujemy bulion z kawałka wołowiny. Gdy mięso będzie miękkie, ale nie rozpadające się, wrzucamy wszystkie warzywa i przyprawy, dosalamy jeżeli będzie taka potrzeba. Gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 30 minut). Wyjmujemy mięso, usuwamy kość, mięso kroimy w kostkę. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do zupy. Wszystkie składniki blendujemy, dodajemy mleko kokosowe, kawałki mięsa i mamy gotową zupę:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz