niedziela, 15 stycznia 2017

pierś kaczki z sosem żurawinowo -jabłkowym



2 piersi kaczki
sos żurawinowy z tego przepisu
sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżeczki octu jabłkowego
1 kwaśne jabłko
sól, pieprz




W pierwszej kolejności przygotowujemy sos żurawinowy według tego przepisu.
Skórę piersi nacinamy w krateczkę, ale tak by nie nacinać mięsa. Piersi solimy i pieprzymy, następnie kładziemy skórką do dołu na zimna patelnię z grubym dnem (najlepiej żeliwną). Smażymy na małym ogniu około 12 minut- aż skórka ładnie się wytopi i zbrązowieje, następnie przekręcamy na drugą stronę i smażymy 2-3 minuty.
W międzyczasie obieramy jabłka, wyciskamy sok z cytryny. Do rondelka wlewamy sok z cytryny, zalewamy 1/2 szklanki wody i doprowadzamy do zagotowania. Jabłka pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki, następnie wrzucamy do wody z sokiem i dusimy przez 5 minut.
 Usmażoną pierś odkładamy na kilka minut aby odpoczęła i kroimy w plasterki.
Podajemy z sosem żurawinowym i jabłkami.

Uwagi: Na wytopionym tłuszczu można podsmażyć ziemniaczki lub po prostu zlać go, będziemy mieli super smarowidło gdy przestygnie;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz