sobota, 7 stycznia 2017

kluski ziemniaczane



1kg ziemniaków
1 łyżeczka soli
1 jajko
około 10 bardzo czubatych łyżek mąki
2 łyżki oleju

do posypania:skwarki  z boczku lub podgardla z cebulką lub tłusty twaróg

Ziemniaki  obieramy i przecieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach (często  używam do tego thermomix). Odstawiamy na kilka minut aby oddzieliła się woda od krochmalu. Krochmal pozostawiamy a wodę delikatnie zlewamy. Dodajemy sól, mąkę i jajko- całość  mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa jest zbyt rzadka, dodaję mąkę ( ilość mąki zależy od jej wilgotności, od tego jakie użyjemy ziemniaki oraz ile zostanie w nich wody)- masa ma być dość zwarta ale nie twarda.
Bierzemy duży garnek , wlewamy wodę do 2/3 jego wysokości, dodajemy 2 łyżeczki soli, olej(olej spowoduje że kluski nie będą się zlepiać) i zagotowujemy.
Masę ziemniaczaną przecieramy przez specjalne sitko do klusek albo  wykładamy sobie na płaski talerz i odcinamy kluseczki łyżeczką wrzucając je prosto do gotującej wody.
Co chwilę delikatnie mieszamy łyżką. Gotujemy nie dłużej niż 4 minuty (zależnie od wielkości klusek).
Nie wrzucamy wszystkich klusek na raz, bo będą gotowały się nierówno. Lepiej wrzucić  część klusek, odłowić, przelać zimną wodą i wrzucić do tej samej wody kolejne na max 4 minuty.

Kluski są super dodatkiem do czarniny, ale także mogą być osobnym daniem podanym z twarogiem lub smażonym boczkiem z cebulką

uwagi:
Moje kluski wykonane były na przecieraku do klusek. Są drobniejsze ale przez to idealne do zupy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz