czwartek, 6 października 2016

klopsiki w sosie pomidorowym



2l wody
3 liście małego pora
2 liście selera
3 liście pietruszki
5 średnich marchewek (takich ok 10cm)
900ml domowego koncentratu pomidorowego takiego jak ten
1,5 łyżeczki soli

1 mała cebula
1,5kg mięsa mielonego
4 jajka M
2łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
4 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)

 
1 garść ryżu (opcjonalnie), chleb lub ziemniaki do podania



Gotujemy wodę z warzywami i solą- około 20 minut.
 Mięso mielone wyrabiamy z jajkami, solą, pieprzem, kaszą i zblendowaną cebulką. Masa powinna zrobić się elastyczna. (Można dodać ugotowaną kaszę manną).
Wyławiamy por i łodygi od selera i pietruszki. Listki wraz z marchewką blendujemy i wrzucamy z powrotem do wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy (można dodać ryż) i gotujemy.
W tym czasie formujemy klopsiki i wrzucamy do gotującego się sosu. Całość gotujemy jeszcze 10 minut- klopsiki zaczną wypływać a jeśli dodaliśmy ryż, to będzie on miękki.

Uwagi:
1.Wersja z ryżem w środku jest oczywiście opcjonalna:) Taką lubi mój syn, ale danie równie dobrze smakuje z chlebem bądź ziemniakami z wody.
2.Nie trzeba dodawać kaszy jeżeli ktoś jej nie lubi. Bez klopsiki będą równie dobre, należy jednak uważać by zbyt długo nie gotować ich, bo będą zbyt zwarte
3. Jeżeli zupa nie będzie podawana bezpośrednio po ugotowaniu, nie trzeba martwić się , że jeszcze ryż nie do końca zmiękł- będzie pęczniał w trakcie stygnięcia sosu:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz