poniedziałek, 28 grudnia 2015

Tatar ze śledzia marynowany w wódce



Rewelacyjny smak. Choć nie przepadam za sałatkami śledziowymi, ta zaskoczyła mnie. Przepis pochodzi z tego bloga
porcja dla 4 osób:

4 podwójne filety śledziowe solone
2 plastry melona ( 0,5 cm)
1 ogórek długi,tzw. szklarniowy (około 15cm)
pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
2łyżki octu jabłkowego
2 łyżki wódki
2 łyżki oliwy
 pieprz do smaku

Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wyjmujemy, obsuszamy i kroimy w drobną kostkę. Obieramy ogórka i melona, usuwamy z niego pestki i kroimy oba warzywa w kostkę tej samej wielkości co kostka śledziowa.
Przygotowujemy marynatę: mieszamy wódkę , oliwę i sok z cytryny.
Śledzie mieszamy z ogórkiem , melonem i posiekanym koperkiem- całość zalewamy marynatą i doprawiamy pieprzem.
Tatara odstawiamy do lodówki na przynajmniej 15 minut. Ja odstawiałam na 24h- był rewelacyjny.
Można spożywać do 7 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz