czwartek, 30 kwietnia 2015

tres leches

czyli trzy mleka

Przepis znalazłam na  tym blogu.

Składniki:
Ciasto:
•100g masła 
• 250 ml mleka
• 4 jajka
• 250 g cukru
• 340 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sos mleczny:
• 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
• 370 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
• 185 ml śmietany kremówki
 • łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wierzch:
• 250 ml śmietany kremówki
• 20 g cukru pudru
• 10 g mleka w proszku


Masło rozpuszczamy w mleku, następnie studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę.
Mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy połowę mieszanki do ubitych jaj i mieszamy dokładnie. Dodając mleko z masłem. Na koniec dodajemy resztę mieszanki i miksujemy na gładką masę. Całość przelewamy do foremki / fi 24 lub kwadratowej 24x35/ i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 40 minut.

Sos mleczny:
 Oba mleka, śmietanę oraz wanilię dokładnie wymieszać.

Upieczone ciasto odstawić na 10 minut, po czym  gęsto, raz przy raz, do samego dna ponakłuwać patyczkiem całe ciasto. To ważne, bo wtedy lepiej i bardziej nasiąknie sosem mlecznym. Następnie b delikatnie polewamy po wierzchu mlecznym sosem tak, aby wniknął w robione wcześniej dziurki.
Wydaje się, że sosu jest za dużo, że ciasto nie da rady go wchłonąć, ale nic bardziej mylnego. Gdy wylejemy już cały sos na cisto, odstawiamy je do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki, minimum na 4h a najlepiej na całą noc . Wtedy ciasto "pochłonie" cały sos.

Po tym czasie pozostaje nam ozdobienie ciasta . W tym celu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.  Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto.

Mmm... po prostu palce lizać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz