czwartek, 4 września 2014

sałatka grecka z brokułem



1 brokuł
4 jajka
1 pomidor
1/2 ogórka świeżego
feta
sos tzatziki (około 150-200g)
2 łyżki jogurtu naturalnego jeśli tzatziki są gęste


Zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i wrzucić do niej koszyczki brokuła- gotować aż staną się chrupkie ( już nie twarde, ale nie miękkie)- tak by zachowały intensywny zielony kolor. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w ćwiartki.  Obrać ogórka, pokroić w kostkę. Pomidora i fetę również pokroić w kostkę. Wymieszać ogórka z pomidorem i fetą, następnie przesypywać  miksem warstwy brokuła i jajek. Całość polać sosem tzatziki (zbyt geste tzatziki można rozcieńczyć 2 łyżkami jogurtu naturalnego). Pozostawić na godzinę aby składniki przeszły sobą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz