sobota, 22 grudnia 2012

ryba po japońsku




ciasto:
2 jajka
1 szkl wody
2 szkl mąki
2 łyżki vegety (lub przyprawy podobnego typu)
dowolna ryba, ja preferuję dorsza

Z powyższych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Zanurzyć w nim filety z dorsza i odstawić do lodówki na godzinę.

sos:
3 szkl wody
3/4 szkl oleju
4-5 łyżek cukru
4-6 łyżek octu
200g koncentratu pomidorowego
6 łyżek ketchupu

Wszystkie składniki zagotować razem

Pierzynka:
1 duża cebula
5 ogórków konserwowych
2 papryki czerwone

Składniki na pierzynkę pokroić w drobną kostkę.

Filety usmażyć i ułożyć w naczyniu. Posypać warzywami i zalać gorącym sosem. Całość odstawić na min 2godziny do lodówki. Danie to, im dłużej stoi, tym jest lepsze. Mnie osobiście najlepiej smakuje po 3 dniach, gdy wszystkie składniki przegryzą się a sos odegra rolę marynaty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz