sobota, 24 sierpnia 2013

pianka czekoladowa



100g gorzkiej czekolady
150g czekolady mlecznej
200g białej czekolady
9 łyżek żelatyny
1,5l śmietany kremówki

nutella do ozdoby

Czekolady kolejno rozpuszczać w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek śmietany. Żelatynę rozpuszczamy kolejno do każdej czekolady, tj.: 2 łyżki do gorzkiej, 3- domlecznej i 4 do białej.
Podobnie ze śmietaną, którą należy ubić: do gorzkiej- 250ml, mlecznej- 500ml i białej-750ml. Rozpuszczoną żelatynę dodać do czekolady i wymieszać, następnie mieszankę czekolady dodać do odpowiedniej śmietany i wlać do tortownicy (21cm) wyłożonej folią, następnie wstawić do lodówki by zastygło. Czynność powtarzać przy każdej warstwie z kolejnych czekolad (czas oczekiwania na zastygnięcie nie przekracza czasu wykonania kolejnej warstwy. Gotowe ciasto polać nutellą.
Ciasto nie jest bardzo słodkie (idealne jak dla mnie) i smakiem przypomina wedlowskie ptasie mleczko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz