1/2 szkl czerwonej soczewicy
2 puszki pomidorów krojonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry (lub pietruszki)
1 puszka mleka kokosowego lub 1/2 szkl zmielonych wiórków kokosowych
1 łyżeczka mielonego kuminu (w oryginale w nasionach)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/4 łyżeczki chilli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka garam masala
sok z 1/2 cytryny
1l bulionu warzywnego
Cebulę i czosnek drobno pokroić , podsmażyć na oleju z chilli i kuminem, w garnku. Wiórki kokosowe zmiksować z niewielką ilością wody na gładką masę (lub zastąpić je mlekiem kokosowym). Do cebuli dodać pomidory, kurkumę, soczewicę, gorczycę, kolendrę mieloną, garam masalę- poddusić 3 minuty. Następnie dodać sok z cytryny, masę kokosową i na końcu bulion. Całość gotować na wolnym ogniu 25 minut. Podawać z posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz